Tjockisdebatten.

Älskar att Lady Dahmer börjar blogga igen. Förstår också varför hon la ner ett tag. Det tar två dar så är debatten igång igen. Denna gång om hur tjocka människor behandlas och vilka privilegier smala människor har.

Eftersom jag upplevt båda världar så känns det rätt starkt i mig när jag läser folks kommentarer och att de lixom inte förstår. Därför är det så himla viktigt att vi pratar om det, så även de som aldrig upplevt skammen i att vara tjock får en inblick i vad det egentligen innebär.

För det handlar inte bara om barn som mobbas. Om kommentarer som ”Frida Klang, tjock som en slang!” Det sträcker sig lång utanför de barn som i skolan mobbas för sitt utseende. För där vet vi att det lika gärna kan handla om glasögon, utstående öron, gängliga kroppar, kort hår och fel kläder.

En del av LD:s argument är att tjocka shamas i samhället. Att de får sämre läkarvård och lägre lön. För vem vill anställa en tjock person? Hen måste ju vara otroligt osund och har säkert hundra sjukdagar på ett år.

För att ta ett konkret exempel ska jag berätta om den dagen jag bröt ihop efter ett läkarbesök och tog bussen hem till min mamma, ist för att åka hem till mig i stan. Det har aldrig hänt sedan dess så ni förstår att det var allvar.

När jag var 19 år blev jag plötsligt sjuk. Jag vägde närmare 100 kg trots att jag gått hos en dietist sedan jag var nio år och spelat fotboll, ridit och åkt skidor sedan sju års ålder. Jag hade tre smala syskon som var uppfödda på samma mat som mig, så ”börja motionera och tänkt på tallriksmodellen” funkade bevisligen inte på mig”.

Men så blev jag sjuk och jag förlorade 10 kg väldigt snabbt. Uppsökte läkare eftersom jag visste att detta inte var ett vidare sunt sätt att gå ner i vikt på. Jag gick alltså på toaletten ca sju ggr per dag och fick aldrig behålla maten.

Allt detta berättade jag för läkaren. Jag radade upp alla allergier de andra i familjen hade och tänkte att jag iaf skulle få ta ett blodprov eller nåt som kunde utesluta födoämnesallergi.

Istället sa läkaren efter att ha klämt på min mage en stund ”Har du hört talas om GI? Det är ganska nytt med finns en del att läsa om på internet.”

Detta var alltså 2003/2004. Självklart hade jag hört om GI-metoden och alla tusentals metoder som vi kan läsa om på löpet varje dag. Men jag var inte där för att få viktminskningsråd. Jag var där för att jag hade skitit ut 10 kg på en sommar.

Det hände inget mer där.
Men året som följde tappade jag 30 kg till då jag ofrivilligt inte kunde behålla det jag åt. Ju smalare jag blev fick jag höra hur fin jag blivit och hur duktig jag varit.

Jag har som ni förstår aldrig haft en sund inställning till min kropp. Hatat den till den grad att jag vid flera tillfällen rispade sönder min hals med naglarna i försök att få upp maten jag precis ätit. Jag lyckades aldrig utan fick ist bara upp blodet som kom från att jag hade för långa naglar. Jag avundades de som kunde kräkas på beställning eller de som lyckades komma ända fram till aneroxia.

För även de som lidit av att de varit för smala i sin uppväxt, har aldrig nånsin önskat att de var tjock, att de vägde 100 kg. Nej de hade nog varit nöja med 5,10 – 20 kg extra. Den dåliga självbilden kan vi inte mäta. Vem som mådde sämst. Den tjocka eller den smala eller den som inte hade råd med ett par äkta adidasbyxor.

Men vi kan inte blunda för att det smala trots allt ses som det normala i samhället. Vi kan förfasas över smala modeller, men de är trots allt accepterade och tjänar pengar på sitt utseende. Vart vi än vänder oss på stan så ser vi smala människor på reklampelare, i skyltfönster och alla kläder visas på trådsmala skyltdockor där kläderna får nålas fast eftersom även den minsta storleken är för stor för dessa dockor. (Har själv nålat in hundratals kläder vid kollektionsfotograferingar så jag vet vad jag talar om).

Nu är debatten mellan träningsbloggarna Hugo och Elaine och just Lady Dahmer. Det påstås att LD hetsar till ett osunt leverne då hon är tjock och äter chips (?).

Undra hur många smala personer som äter chips anses hetsa till ett osunt leverne?

Jag är så himla tacksam att jag äntligen, 31 år gammal, har hittat personer som väger upp de skönhets- och träningsideal vi matas med dagen igenom, och gör instagramflödet till ett djup utandning. En sekund av känslan över att det finns människor som inte vill, inte kan, inte har för avsikt att gå ner i vikt.

Jag är långt ifrån det själv. Jag har fortfarande ett bmi som säger att jag är överviktig trots att jag inte anser det själv. För jag vet att det är skillnad på övervikt och fetma. Jag äter chips en gång per år, kan inte äta ens en chokladboll utan att gå på toaletten pga en mage som varit utan socker större delen av livet. Jag tränar ofta och tungt och mår bra av både endorfinerna och känslan av att jag är stark som en oxe när jag svingar mina kettlebells.

Men jag var stark innan jag blev sjuk också. Det var bara ingen som trodde det.

Jag är glad att det finns en motvikt i det ständiga träningsflödet, en motvikt som säger att det är ok att äta vad du vill, när du vill. Och det gör inte dig till en dålig människa. Det finns tusen andra saker som bidrar till det.

/Frida

Det här inlägget postades i podcast. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tjockisdebatten.

 1. Britta skriver:

  Viktigt, bra och ledsamt inlägg! Känner igen mig i mycket, speciellt det här med ”vad fin du har blivit” och då ser människor mig. Jag var/är precis samma person som innan!
  Kram på dig!

 2. ravizimo skriver:

  wow frida! fantastiskt skrivet, luktar nästa pod-avsnitts-ämne!!

 3. ravizimo skriver:

  /shelly

 4. Ping: Podcast nr 64 ”Möhippa & tjockisdebatten” | uppsalasfinest

 5. Ping: Tjockisdebatten i Karlavagnen P4. | uppsalasfinest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s